• 12 Ağustos 2022
  • admin
  • 0

Yapılan son araştırmalar, iklim krizinin salgın riskini arttırdığını ortaya koydu. Bilim insanları iklim krizi ile en iyi mücadelenin karbon emisyonlarının azaltılması olduğunu söylüyor.

Mānoa’ daki Hawaii Üniversitesi ve ABD’deki Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 375 insan patojeni hakkındaki literatürü araştırırken, bu hastalıkların %58’inin, kayıt altındaki tarihin bir noktasında, iklim tehlikeleri nedeniyle ağırlaştığını buldu. Bunun yanı sıra çalışmada iklim tehlikelerinin bir salgına yol açabileceği binden fazla farklı yol belirlendi.

Bu kadar fazla varyasyonun olması bilinen hastalıkların iklim değişikliği ile beraber yayılma olasılığının çok yüksek olduğu anlamına geliyor.

İnsanlık çok fazla enfeksiyon ve çok fazla bulaşma yolu tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu kadar fazla enfeksiyon ve bulaşma riskine uyum sağlamak oldukça güç. Bunun yerine araştırmacılar, en iyi şansımızın, emisyonlarımızı önemli ölçüde azaltarak iklim değişikliğiyle kaynağında mücadele etmek olduğunu söylüyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliği, dünyanın birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve sel gibi iklim tehlikelerinin şiddetini ve sıklığını arttırıyor, çoğu zaman çeşitli organizmaları insanlarla daha yakın temasa sokuyor.

Sorunun boyutunu daha iyi anlamak için araştırmacılar, iklim değişikliği ve zika, sıtma, dang, grip ve Ebola gibi insanlığı etkilediği bilinen bulaşıcı hastalıklar hakkındaki binlerce makale üzerinde araştırmalar yapmaktadır.

Bilim insanları, bulaşıcı hastalık  kaynaklı salgınlarda iklim tehlikelerinin yer aldığı insanlık tarihine baktığında 3.213 ampirik örnek buldu. Bu vakaların tümü 286 benzersiz patojenle ilgiliydi ve bunların 277’si en az bir iklim tehlikesi nedeniyle ağır seyretti.

Risk Her Geçen Gün Artıyor !

Bazı patojenlerin iklim değişikliği ile güçlenmesi de ihtimaller arasında. Sera etkisi artan bir dünyada, bulaşıcı bir hastalığın yaşam döngüsü çok hızlanabilir ve daha kısa sürede daha fazla üremeye izin verebilir. Bu patojen yaz aylarında daha fazla yayılırsa, mevsim uzadıkça enfeksiyon riski de daha uzun süre ortalıkta kalacaktır.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin insanları daha da hasta ettiği konusunda önceden  uyarıda bulunmuşlardı.

Alerjiler, cilt hastalıkları, dehidrasyon ve hamilelik komplikasyonlarının tümü, ısı dalgaları, fırtınalar veya kuraklıklar gibi iklim tehlikeleriyle ilişkili.

Gelecekte bulaşıcı hastalık salgınları daha yaygın hale gelirse insan vücudunun nasıl başa çıkacağı belli değil. Bağışıklık sistemimizin savunması düştükçe düşmanlarımız güçleniyor gibi görünüyor ve hepsiyle savaşacak vaktimiz yok.

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir